Пт, 19.04.2024, 22:45
Вітаю Вас Гість

Українська мережа євроклубів

Головна » 2010 » Квітень » 27 » Директори шкіл Житомирщини за європейський вибір
Директори шкіл Житомирщини за європейський вибір
14:34
Відповідно до плану роботи Житомирського обласного інституту післядипломної освіти 8 квітня на базі шкіл міста Новограда-Волинського пройшов обласний семінар директорів шкіл з теми «Євроклуби як форма реалізації європейської освіти школярів».
 
Разом з працівниками Житомирського ОІППО організаторами семінару були методисти інформаційно-методичного центру управління освіти і науки Новоград-Волинської міської ради, Центр європейської інформації м.Новограда-Волинського (діє при ІМЦ), Асоціація шкільних європейських клубів міста. Діяльність шкільних європейських клубів (ШЄКів), міжнародна співпраця навчальних закладів, інформаційно-методична підтримка європейської освіти, участь шкіл (педагогів, школярів) у акціях з європейської освіти, проектах міжнародної співпраці – це далеко не повний перелік питань, які обговорювалися на семінарі.
 
Діяльність євроклубів як однієї форм європейської освіти в Україні спрямована на виконання державної програми з євроінтеграції та підтримується Представництвом Європейського Союзу в Україні і Міністерством освіти і науки України вже протягом декількох років. У всіх школах І-ІІІ ступенів міста Новограда-Волинського працюють європейські клуби. Мета їх діяльності: формування почуття європейської єдності через поширення знань про Європу, підготовка молоді до життя і праці в об’єднаній Європі, ознайомлення з життям людей в інших країнах, культурою, мовою, можливість знайомств з новими людьми, обмін досвідом, інформування про інтеграційні процеси в Європі, засади функціонування Євросоюзу і Ради Європи. Євроклуби Новограда-Волинського реалізували ряд проектів спрямованих на підтримку та розвиток європейської освіти школярів. Реальну підтримку розвитку руху євроклубів у місті надавали ряд проектів інституцій громадянського суспільства за підтримки таких донорів як Посольство Європейського Союзу в Україні, Міжнародний фонд "Відродження", українсько-польська фундація ПАУСІ, НГО "Новий став" (Польща), «Наша справа» (м. Луцьк) та інші. Почесним опікуном міської Асоціації Європейських клубів є голова комітету Верховної ради з питань євроатлантичної інтеграції Б.І.Тарасюк.
 
Семінар проведено з метою посилення підготовки керівників загальноосвітніх навчальних закладів до здійснення ефективної проєвропейської діяльності, підвищення спроможності мережі шкільних європейських клубів Житомирщини, розвиток практичних навичок. Учасниками семінару були методисти Житомирського ОІППО, 32 директори шкіл районів та міст області (з яких 9- директори шкіл Новограда-Волинського). Кожен учасник семінару отримав пакет методичних та інформаційних документів, які Асоціація європейських клубів міста отримала їх від Посольства Європейського Союзу в Україні, який допоможе здійснювати ефективну діяльність у сфері європейської інтеграції. (Асоціація вдячна за надання матеріалів співробітникам Посольства О.Максименко та місцевому підприємцю А.О. Газарову за допомогу з доставки матеріалів в місто).
 
У рамках семінару була організовано огляд загальноміської виставки учнівських робіт «Європа очима дітей». Учасників семінару привітала заступник начальника управління освіти і науки Новоград-Волинської міської ради Т.В. Ващук. Перед учасниками семінару виступили методист лабораторії школознавства Житомирського обласного інституту післядипломної педагогічної освіти Ю.С.Толочкін та старший викладач О.С. Запорожцева. Завідувач інформаційно-методичного центру управління освіти і науки, голова Асоціації шкільних європейських клубів міста Новограда-Волинського П.К. Ліневич, ознайомив з формами та методами діяльності ШЄКів міста, презентував збірку матеріалів «Європейська освіта. Шкільні європейські клуби міста Новограда-Волинського». Директор Новоград-Волинського колегіуму К.Д. Сідлецька зупинилася на організації неформальної освіти та міжнародної молодіжної співпраці у навчальному закладі та проінформувала про реалізацію ряду міжнародних проектів колегіуму (керівник ШЄКу Н.С. Ковальчук). Тепло зустрічали учасники семінару представлення танців народів Європи ансамблем «Пролісок» (керівники С.В. Дірко та А.І. Дірко). Представники ШЄКів шкіл №5, №6, №7, №9 (керівники клубів А.А.Савченко, І.В.Шульгіна, С.В.Римарчук, Н.П.Коструб) презентували власний досвід реалізації проектів з формування нового покоління європейців, виховання молодих лідерів, формування почуття європейської єдності через поширення знань про Європу.
 
Особливий інтерес викликав досвід шкіл ЗОШ №3, №10, СШ №4 (керівники клубів О.І. Чала, А.В.Вакульчук, Л.В.Трехлєбова) з підготовки та реалізації проектів міжнародних шкільних обмінів та отримання позабюджетного фінансування на цю діяльність. Виступи супроводжувалися демонстраціями електронних презентацій, виступами дітей-членів клубів. Цікаво відбулася демонстрація костюмів за темою: «Довкілля для Європи». Було представлено 23 креативних моделі одягу, які були виготовлені з вторинного матеріалу (поліетиленові пакети, газети, комп’ютерні диски ін.) Партнери міської Асоціації шкільних європейських клубів – представники регіонального фонду "Рівне. Європейський вибір” Т.Гаюн та І.Капелюшник проінформували керівників навчальних закладів про власний досвід здійснення роботи з підготовки молодих людей до життя та особистої реалізації в об’єднаній Європі. Докладніше вони зупинилися на можливості отримання випускниками шкіл вищої освіти в країнах Європи. У другій половині дня учасники семінару працювали у 2-х групах. Перша ознайомилася з досвідом роботи ШЄКу ЗОШ №2, де директор школи Л.Г.Гарбовська ознайомила зі школою та окреслила особливості форм проєвропейської роботи у навчальному закладі, а євроклубівці представили віртуальну подорож європейськими країнами (керівник ШЄКу О.О.Бос).
 
Ще одна група працювала у навчально-виховному комплексі «Гімназія імені Лесі Українки – школа І ступеня», де ознайомилися з учнівськими проектами: "Культура стародавньої Греції”, "Культура стародавнього Риму”. Директор НВК Ю.А.Рошка розповів гостям про історію створення та діяльність ШЄКу «Gluk». Члени шкільного євроклубу клубу провели дебати з теми: "Українська школа відповідає Європейським стандартам” (керівник ШЄКу Іванченко С.В.). Під час круглого столу учасники обговорили роботу семінару та провели загальну дискусію з теми семінару. Виступаючі відмітили багатий досвід освітян міста Новограда-Волинського з організації європейської освіти, розвитку європейських молодіжних клубів, результативну роботу з формування почуття європейської єдності через поширення знань про Європу.
 
За результатами опитування учасників семінару (проект ШЄКу ЗОШ №7) було визначено такі важливі позиції: · 100% опитаних вказали, що вони особисто підтримують європейський вибір України; · лише третина директорів, учасників семінару вказали, що у школах, які вони представляють, існують європейські клуби; · 44% директорів шкіл працюють у школах, які мають міжнародних партнерів; · 100% вказали на необхідність цільової підготовки школярів з європейської тематики; · 100% директорів шкіл вважають, що впровадження навчальних курсів з європейської тематики у загальноосвітніх навчальних закладах є своєчасним та необхідним; · 13% вказали на необхідність впровадження такого курсу у середніх класах, стільки ж - у старших, а 74% вказали на необхідність цієї роботи протягом всього навчання у школі; · 26% директорів вказали, що їх школи відповідають європейським вимогам до загальноосвітніх шкіл, 17% вважають, що школи не відповідають, 57%- не в повній мірі; · 60% вважає, що впроваджувати знання про Європу необхідно впродовж всього шкільного циклу; · одностайна думка учасників семінару була і стосовно необхідності посилення активного співробітництва між європейськими клубами. Безумовно, семінар дозволить об’єднатися навколо нових творчих ідей заради подальшого розвитку євроклубівського руху, буде сприяти підвищенню спроможності мережі європейських клубів Житомирщини та розвитку практичних навичок керівників загальноосвітніх навчальних закладів до здійснення ефективної проєвропейської діяльності.
 
Автор: Г.В. Данильчук, методист інформаційно-методичного центру
Контактна особа: Павло Ліневич
 
Довідка: Шкільний Європейський Клуб - це форма співпраці вчителів і учнів, яка охоплює різноманітні сфери, займаючись, як і говорить сама назва, вченням про Європу, європейську інтеграцію країн, історію, географію, культуру, мистецтво, науку. Діяльність євроклубів спрямована перш за все на школярів та молодь. Основними цілями євроклубів є інформування та просвіта молодих людей про Європейський Союз та відносини Україна-ЄС, сприяння у встановленні зв'язків з європейськими молодіжними громадськими організаціями, підтримка євроінтеграційних прагнень України. Європейські клуби поширюють дану інформацію серед установ і організацій, а також членів клубу, учнів  шкіл, знайомих, мешканців міста чи регіону.
 
В клубах молодь вчиться активності, толерантності, шани і зацікавленості до інших народів. Отримана інформація, набуті знання та досвід допоможуть у навчанні як в школі, так і у вузі, а в майбутньому - обрати потрібну професію. Щоб діяльність клубу принесла якнайкращий результат, Шкільні Європейські Клуби повинні мати максимальну кількість партнерів зацікавлених у співпраці. Європейські Клуби організовуються при середніх школах, гімназіях та ліцеях. Ідея заснування клубу може вийти від директора школи, вчителя або учнів. Для початку потрібно знайти групу дітей або молоді, яка зацікавлена європейською тематикою і вчителя, який візьме під опіку (здійснюватиме координацію) даний клуб. Звичайно, що вчителів – опікунів (координаторів) може бути багато. Організація клубу і його діяльність залежить виключно від засновників. Саме вони розробляють статут Клубу, визначають функції, які повинен виконувати клуб, коли відбуватимуться зустрічі.
 
В Європі число ШЄКів постійно зростає. Перші шкільні європейські клуби були засновані в Португалії. Саме звідти ця ідея поширилась по усій Європі. Перші євроклуби в Україні були створені у 1995 році, на зразок подібних організацій у країнах ЄС та в Росії. Євроклуби також відігравали суттєву роль у країнах-членах та країнах-кандидатах ЄС – вони функціонували як інформаційні центри та діяли як активні промоутери європейських цінностей серед молоді.
Прикріплення: Картинка 1 · Картинка 2
Категорія: Клуби | Переглядів: 2830 | Додав: euroclubs | Рейтинг: 0.0/0 |
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
Розділи новин
Мережа [10]
Українська мережа євроклубів
Проекти [41]
Проекти євроклубів, для клубів
Європа [9]
Європейські програми для молоді
Студії [14]
Методичні матеріали з євростудій
Клуби [35]
Європейські клуби - члени мережі
Форма входу
Календар новин
«  Квітень 2010  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930
Пошук
Друзі сайту

Європейський рік креативності та інновацій в Україні запрошує проект ЄС "Підтримка мережі Євроклубів України".

Приєднайтись зараз


Спілкуйтесь про що хочете. Більше про громадські чати.

 
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Наше опитування
Чи є Євроклуб у Вашому навчальному закладі?
Всього відповідей: 257